Dags för studentfirande?

Snabb, enkelt, billigt säger de flesta att de är. Men vilka ska man välja för sin studentskylt? Vi hjälper dig hitta rätt. 

850

Studentplakat

Vad är skillnaden mellan ett studentplakat och en studentskylt? Svaret är att det är samma sak. Det är bara två olika namn för en skylt man håller i under studentfirandet. Enkelt beskrivet är det en stor skylt med en pinne att hålla i var man har en bild på studenten samt en text med vanligen namnet, året och eventuellt klass som studenten har gått i. 

Därmed gäller samma för när man ska beställa ett studentplakat. Vi går igenom lite tips och vad som finns för olika studentplakat att beställa här nedan. Bland det viktigaste att tänka på när man ska designa sitt studentplakat är att man har en design som tilltalar en samt en skylt som tål regnet. För risken för regn är ju ändå relativt stor och du vill inte stå där med en slokande skylt på grund av regnet. 

Bild

Börja med att leta fram den bild du vill ha med på ditt studentplakat. Även om denna bild endast finns på papper eller negativ så kan det lösas. Det vanligaste är att man väljer en bild från när den som tar studenten var liten. Det kan vara en rolig bild eller bara en bild man gillar. Du får fritt välja här. Tänk bara på att det ska vara roligt även för studenten att se denna bild på sitt studentplakat. Gärna en bild som studenten kan känna igen när den ser studentplakatet bland myllret av andra som håller i sina studentplakat. 

Design

När du valt din bild kan du går in i nästa steg och börja designa ditt studentplakat. Utgå ifrån din bild för att se vad som passar i färger med den. Titta på alla de mallar som finns och se om det är någon som faller dig i smaken och du tror kommer att passa studenten ni ska fira. När ni valt mall kan ni börja anpassa texten på ditt studentplakat. 

Material & tillbehör

När du har gjort färdig din design är det dags att beställa ditt studentplakat. Men innan du kan trycka på beställa knappen behöver du välja storlek på ditt studentplakat. Det finns ofta flera storlekar att välja mellan och den vanligaste är 50×70 cm. Förutom detta kan du även se så att det finns regnskydd med eller att studentplakatet tål vatten samt bestämma om du vill ha ett enkelsidigt studentplakat eller en dubbelsidig så både de framför och bakom kan se ditt snygga studentplakat. 

Mall studentplakat

Du behöver inte själv designa ditt studentplakat. Det finns massor av färdigt designade mallar att använda. En bild behöver du däremot ta fram som du vill använda. Som vi nämnde ovan går det även bra om denna bild är på papper eller negativ också. 

När du sedan ska välja vilken mall du önskar till ditt studentplakat är det bra att ha bilden till hands så att du kan se vad som passar bäst till den bild du valt. Det kan vara allt från att matcha färger i bilden till att få in den rätta känslan med symbolerna i mallen. 

De mest populära mallarna är de som går i gult och blått. Ballonger är nog helt klart det mest populära att pryda sitt studentplakat med förutom bilden. Andra saker som många använder är champagneglas eller svenska flaggan. 

Varför studentplakat?

Varför ska man då ha ett studentplakat? Att ha ett studentplakat när man väntar på att studenterna ska springa ut har blivit en tradition i Sverige. Nu ser man knappt någon som inte har ett studentplakat med ett foto av studenten på. 

När, var, hur det hela började med att man ska ha ett studentplakat har vi inte lyckats hitta så tyvärr kan vi inte dela med oss av den informationen. Men det finns ju flera praktiska orsaker till att man ska ha ett studentplakat. 

När man väntar på utspringet av studenter är du inte ensam. Det brukar vara ett myller av föräldrar, släkt, vänner, syskon med mera. Därför kan det vara väldigt bra att hålla upp ett studentplakat med ett foto av studenten ni vill fira. Då kan denne lättare hitta fram till er så att ni kan fota, kramas och gratta innan studenten beger sig av och firar med sina studiekamrater. 

Tips studentplakat

Här sammanfattar vi lite tips att tänka på när man ska skapa sitt studentplakat. Du kan självklart svänga ihop ett eget studentplakat hemma med ett utskrivet foto. Du ska bara då vara medveten om att börjar det regna är ditt foto förstört och risken finns att du står där med ett plakat som är förstört. 

Så här kommer lite tips inför skapandet av ditt studentplakat: