Posted on Leave a comment

Vilken storlek på studentskylt ska jag välja?

Storlek på studentplakatet

Den vanligaste storleken på studentplakat är 50×70 cm men det finns även flera andra storlekar att välja mellan. Vilken storlek man ska välja handlar om vilka olika designer man vill använda samt om studentskylten ska hållas uppe eller om den kan stå själv m.m.

Stort, litet eller mittemellen?

De allra flesta väljer ett studentplakat i storlek 50×70 cm för att det är nog stort för att få plats med din design och synas på lång håll men nog litet för att orka hålla uppe det under utspringet. En större skylt blir lätt lite tung att konka runt på!

Förutom tanke på att du behöver orka hålla din studentskylt ska den även vara nog stor för att designen ska synas på långt håll. Själva tanken med en studentskylt är att studenten ska kunna se sin bland allt folk som samlats utanför skolan för att fira alla studenter och finna sin familj.

Beroende på vilken storlek ni väljer kan ni välja att låta fotot ta upp mer eller mindre av ytan. Det är oftast på fotografiet studenten först och främst finner sitt plakat!

Vårt tips är att välja storlek efter vad ni orkar med att bära och hålla upp, kan transportera (ni kanske inte får in hur stort som helst i bilen tex eller kan ta med på bussen), samt passar in i er budget. Designa därefter ert studentplakat efter storlek. Det ska tydligt synas vems studentskylt det är på längre avstånd.

Tips är att man kan beställa flera olika studentplakat. Tex en  mindre till utspringet och som studenten kan ta med sig när det ska åkas flak och en större skylt hemma till studentmottagningen.

Pinne till din studentskylt

En pinne är nog den viktigaste “accessoaren” till ditt studentplakat. Vanligen står man och väntar på de blivande studenterna utanför skolan och då håller upp sitt studentplakat så att studenten lättare hittar sin familj.

Till de vanligaste storlekarna på 50×70 cm eller mindre går det bra med en pinne som sitter fast på baksidan av din studentskylt.

Väljer du ett jättestort studentplakat kan du kolla upp om det går att få en lång pinne så du kan ha den ståendes lutande på marken.

Hur länge behöver jag hålla min studenskylt?

Hur länge man ska hålla uppe sitt studentplakat kan vara avgörande för vilken storlek man ska beställa. Det ser inte likadant ut på alla skolor och det kan därför skilja sig åt hur länge man behöver hålla uppe sin studentskylt.

Generellt sett brukar det vara så att utanför skolan står alla föräldrar, syskon, släkt och vänner och väntar på att alla studenter ska springa ut från skolan.

Vanligen får man en tid för utspring och alla samlas utanför en stund innan detta. Studenterna brukar titta ut genom fönster i förväntan på att få springa ut till folkhavet utanför. De tittar då efter om de kan se sina studentplakat där ute. Därför kommer du att behöva hålla upp ditt plakat lite längre än endast precis när de springer ut.

Räkna med att du kommer att få hålla upp en studentskylt i ungefär en timma. Du kommer dock att kunna sätta ner det emellanåt och vila armarna. Är ni flera så kan ni även dela på uppgiften.

Efter utspringet kan ni antingen ta med er skylten hem för att ha vid studentmottagningen eller så kan studenten få ta med sig sitt studentplakatet när de åker studentflak.

Ett tips är att kanske ha ett mindre extra studentplakat om studenten ska ta med detta på studentflaket. Det kan gå vilt till och sprutas diverse drycker så risken finns att studentplakatet inte ser så fint ut efter resan. Så vill ni har ett ni kan spara är det säkrast att ta hem det till studentmottagningen. Dock är alla våra studentskyltar vattentåliga och ska klara vätan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *