Posted on Leave a comment

Välja gymnasium

Att välja rätt gymnasium

Innan vi ens ska börja fundera på studentplakat till studenten ska man välja gymnasium. Att välja gymnasieskola och gymnasieprogram kan kännas överväldigande för en del elever. Gymnasiet är viktigt men lugn, du behöver inte välja ditt yrke för livet!

Efter gymnasiet kan du söka in till universitet eller högskola där du lär dig om det yrket du önskar arbeta med i framtiden.

Här får du lite hjälp på vägen i ditt gymnasieval. En del väljer efter sitt intresse, en del vet redan vilket yrke de vill ha och väljer yrkesprogrammet medan andra inte har någon aning, en del väljer efter kompisar och andra en linje som ger många olika yrkesmöjligheter.

Öppet hus

Många gymnasieskolor ordnar öppet hus där blivande studenter får möjlighet att besöka skolan och få en uppfattning om hur det är att gå där. Det här är ett jättebra tillfälle för dig att få en känsla av skolan och de elever som går där för att se om det är rätt för dig.

Inför gymnasievalet

Vad ska man tänka på när det kommer till gymnasievalet? Här har du några punkter att gå igenom för att kanske göra ditt val lite lättare. Du får tips på vad som är bra att tänka på för att välja skola och program.

  1. Vad vill du? – Det här är ju faktiskt viktigast. Vad vill du själv och inte vad dina föräldrar tycker eller vad dina kompisar ska välja utan vad du själv vill göra. Skriv ner i punktform allt du skulle vilja göra i framtiden och vad du önskar från en gymnasieskola.
  2. Vad behöver du? – Är du en person som lär dig snabbt och gärna vill ha möjlighet att gå fram snabbare eller ha möjlighet att välja exempelvis högre kurs i matte? Eller är du en person som i stället behöver extra stöd och lugn i klassen? Utifrån det bör du även se över vad skolan har för möjlighet att bemöta dina behov.
  3. Läsa vidare? – Vad behöver du för ämnen eller kurser för att kunna läsa vidare på universitet eller högskola? Även om du inte idag är intresserad av att läsa vidare så är det klokt att välja gymnasieprogram som ger dig möjligheten att läsa vidare om du ändrar dig. Vet du vad du skulle vilja läsa vidare så kan du läsa vad utbildningen innehåller så att du kan matcha det i ditt gymnasieval.
  4. Arbete – Även om du ska tänka på vad du vill och är intresserad av så är det klokt att även ha i åtanke om att du i framtiden behöver ett arbete. Du kan titta på prognoser för hur det ser ut med ditt önskade yrke i framtiden. Men framför allt tänk på om det finns arbetsmöjligheter inom det område som intresserar dig. Ibland kan det vara ett snävt område som kanske inte står i prognosen som goda möjligheter men då det är få som vill bli det har du ändå goda chanser till arbete i framtiden.
  5. Språk – Förutom förberedelse för vidare studier och arbete så finns det andra ämnen som du kanske vill kunna läsa. Om du exempelvis gärna vill lära dig ett nytt språk eller utveckla mer i ett som du har läst under grundskolan se till att kolla upp innan så att den möjligheten finns när du tittar på skolor.

Slutför gymnasiet

Vilken skola eller program du än väljer så är det viktigaste att du slutför det. Har man ingen gymnasieutbildning så minskar ens chanser till arbete rejält. Därför är det viktigt att tänka på vilket gymnasium du kommer att trivas på vid gymnasievalet utöver att tänka på framtiden. Många vill följa med sina kompisar upp i gymnasiet men det finns nya att finna. Då flera börjar på gymnasium utan sina tidigare klasskompisar så är alla öppna för nya bekantskaper, vilket gör det enklare att hitta nya vänner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *