Studentskyltar.se

Dags för studentfirande?

Snabb, enkelt, billigt säger de flesta att de är. Men vilka ska man välja för sin studentskylt? Vi hjälper dig hitta rätt. 

850

Studentmössans historia

Våra studenter i Sverige idag springer ut med vita mössor med svart brätte, gult och blått sidentyg inuti och ett märke i gult och blått. 

Studentmössan har hängt i ända sedan de första studenterna satte på sig sin studentmössa 1845. Den första mössan tillverkades av uppsalastudenten Gerhard von Yhlen. Idag finns en studentmössa från 1847 bevarad. Mössan tillhörde Edvard Flygare i Uppsala. Denna mössa hade skärm av läder och rött siden i fodret. 

Även de danska och finska studenterna tog efter och började använda studentmössa. Danmark började efter ett studentmöte i Uppsala år 1856 och Finland började lite smått 1864 men slog igenom stort 1875. 

Det finns en möjlighet att den svenska studentmössan hittade sin inspiration från Tyskland där de bar studentmössor i olika färger redan på 1830-talet.  

Studentmössans utveckling

En annan teori är att mössan har utvecklats från mjölnarens arbetsmössa. Det var viktigt med huvudbonad på den här tiden och de ville förmodligen hitta en kontrast till den borgerliga hatten.  

1849 gjorde Uppsala studentkår en del förändringar på studentmössans utseende och den blev lik dess utseende idag. Från en början hade de dock rött foder och i Lund hade man mörkblått, detta efter vilka färger universiteten hade som sina färger. Sedan ca 1884 blev fodret sin blågula färg det är idag. Detta var en tillverkare av mössor som tog detta initiativ själv. 

Fram till 1900-talets början var studentmössorna endast för studenterna vid Lund och Uppsala universitet men nu började även högskolorna i Stockholm och Göteborg att använda dessa. Det var från 1980-talet som studentmössan i Sverige blev en symbol för studenter som går ut gymnasiet. Innan fanns det flera varianter beroende på vilken linje man gick men idag har de flesta likadana studentmössor.