Posted on Leave a comment

Studenten – hur ser dagen ut? Schema!

studenten dagens schema

Dags för studenten! Studenten är en hel dag full med firande för det är stort att lämna grundskolan bakom sig. En del beger sig ut i arbetslivet medan andra söker sig vidare till universitet och högskolor.

En del skolor har sina egna traditioner för studenten men generellt så ser dagen ungefär likadan ut för de flesta eleverna. Här kommer ett schema för hur dagen kan se ut.

 Champagnefrukost

Den stora studentdagen börjar vanligen med en champagnefrukost med jordgubbar. Ofta har man en park eller liknande i närheten av skolan där alla blivande studenter kan träffas. Alternativt hemma hos någon, kanske i deras trädgård om vädret tillåter?

Innan studenten har man tillsammans i klassen bestämt var man ska mötas och vilken tid. Hur tidigt man träffas beror såklart på vilken tid allt ska börja i skolan. Denna aktivitet brukar inte vara så långdragen utan kanske hålla på i 30-60 minuter.

Skolan

Efter champagnefrukosten beger sig alla elever till skolan för att samlas med sina klasser i respektive klassrum. Här tackar lärare sina elever för de åren man haft tillsammans och önskar alla lycka till.

Sedan brukar det hållas en större samling i aulan på skolan. Här hålls det tal från rektor, en del sjunger eller visar upp andra talanger och diplom eller stipendium delas ut.

Denna del kan kännas långdragen för en del studenter som bara vill springa ut och börja sitt firande. Tiden i aulan kan vara ett par timmar men skiljer sig från skola till skola.

Utspringet

När tiden i aulan är slut brukar alla studenter samlas på en plats i skolan för att invänta utspringet. Utanför samlas föräldrar, släkt och vänner som vill fira de blivande studenterna.

Studenterna brukar samlas kring fönstren för att se om de kan hitta sitt studentplakat.

När tiden väl är inne så springer alla studenterna ut på trappen (om det finns en trapp på skolan det vill säga) och letar upp sitt studentplakat. Studenten får blommor, nallar med mera som hängs runt halsen.

Studentflak

Efter utspringet och liten stund med sin familj o släkt så beger sig de flesta studenterna till förbokade studentflak. Detta kan vara allt från ett lastbilsflak till en traktor som drar ett flak. Dessa brukar vara pyntade med blommor, ballonger, trädgrenar och banderoller. Med tiden så har reglerna skärpts kring hur ett studentflak får vara utformat så se till att läsa in er på det senaste innan ni bokar in ett studentflak.

Studentflaken kör runt i stadskärnan ett par varv med dånande musik, studenter som skriker ”För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten. Fy fan vad vi är bra!” och diverse dryck hälls både i och utanför studenterna.

Studentmottagningen

När studentflaken har kört färdigt tar sig alla studenterna hem till sig för att bli firade av sin släkt, familj och vänner. När det kommer till studentmottagning kan det vara allt från ett enkelt upplägg med fika i hemmet till storslagna fester. Vanligen vill studenterna fira kvällen med sina klasskamrater så studentmottagningen brukar avslutas till kvällen i alla fall för studenten själv.

Under studentmottagningen kan man bjuda på mat, dryck, fika eller snacks. Vilken typ av mat man bjuder på brukar vara beroende på vilket upplägg man har, budget samt hur många man ska bjuda.

Fest

Efter studentmottagningarna är över träffas många studenter hemma hos någon eller i en lokal för att fira tillsammans. En del äter middag ihop medan andra ses och pratar med snacks och musik istället.

En del av klasskamraterna kanske ska flytta längre bort efter studenten för att gå skola eller börja arbeta så det brukar bli som en liten avskedsfest och tack för de åren man har haft tillsammans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *