Posted on Leave a comment

Fixa studenten på budget

billiga studentplakat

Studenten kan bli kostsam då det är mycket som ska handlas till fester, balkläder, studentkläder, studentflak, studentplakat, klasströjor, studentmottagning, presenter med mera. Du kan lägga ner i princip hur mycket pengar som helst om du vill. Så om man har en tight budget hur kan man då lyckas göra allt man vill men hålla nere kostnaderna.

Planera i god tid

Det första du behöver göra för att hålla kostnader nere är att planera i god tid. Ju tidigare du är ute ju bättre priser kan du hitta på kläder med mera. Ju mer tid man har att leta ju bättre priser kan man lyckas komma över. Är man sent ute är utbudet mer begränsat och du måste snabbt köpa eller boka det som kanske inte är det billigare alternativet.

Köp in det du kan tidigt, exempelvis studentplakat och studentpresent, så har du redan lagt undan den delen av budgeten.

En viktig del är självklart budget. Sätt en budget på förhand över hur mycket du kan spendera på de olika delarna till studenten. Hur mycket pengar kan du lägga på studentmottagningen, hur mycket på kläder etcetera. Ställ upp en budget och se till att totalkostnaden är inom det du har möjlighet att spendera på studenten.

Handla second hand

Just kläder brukar vara stora utgifter för studenter. Det ska bland annat köpas in balkläder och studentkläder. Här kan du göra superfina second hand fynd. Det är kläder som oftast används en gång så de är i superfint skick. Däremot kan det ta lite tid att hitta rätt kläder du gillar och i rätt storlek så att vara ute i god tid är verkligen viktigt här. Även smycken och accessoarer kan du hitta fina second hand med det finns även nya billiga som ser jättefina ut.

Gör mycket själv

Den här delen är väldigt viktig om man vill hålla nere sina kostnader.

Gör egna kläder

Har du någon i din närhet som är duktig på att sy kan ni se om ni kan ordna din balklänning själva. Då får du den exakt som du vill ha den också.

Fixa dig själv inför bal och studenten

Du behöver inte gå till en frisör eller sminkös för att fixa till dig inför balen. Det kostar väldigt mycket pengar för att fixa håret och vi lovar att du inte kommer att tänka på det sedan under kvällen om du har ordnat ditt hår själv eller hos en frisör.

Antingen kan du själv göra det med hjälp av några youtube videos eller så gör ni kompisar er i ordning tillsammans och hjälper varandra.

Studentmottagningen

Här kommer nästa stora utgifter med att ta studenten – studentmottagningen. Här kan man ha höga kostnader men det går även enkelt att göra det mycket billigare. Det första är att hålla studentmottagningen hemma i stället för att hyra en lokal. Studenten kommer att vilja bege sig i väg med kompisar senare på kvällen så denna del är egentligen mer för familj och släkt för att få sin chans att fira studenten. Fortsätt läsa för fler tips på hur du kan sänka dina kostnader.

Laga egen mat

Mat till studentmottagningen kan ni planera och fixa själva. Det blir mycket billigare än att köpa in catering. Gör enkel plockmat som du kan förbereda innan så att du inte behöver stressa under avslutningsdagen.

Pynta med granris och handla tidigt

När det gäller dekorationer är granris ett populärt inslag så använd detta och många ballonger. Ett annat tips är att vara ute efter studenten året innan är slut och köpa in blågula dekorationer. Då rear många butiker ut årets studentsaker och ni kan fynda både dekorationer och små nallar med mera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *